Л Е Г Е Н Д А Т А   З А   Ш А М Б А Л А


Част Втора



В търсене на Митичното Царство
отвъд Хималаите, насред пустинята Гоби

от Едуин Бернбаум
www.thedailylama.net




През лятото на 1908 г. според много доклади, ярък обект е пробляснал в небесата, рязко е променил посоката си и се е врязал на запад, след което е експлоадирал над рядко населената област на Сибир, на север от планините Алтай. Много обясняват това като падането на голям метеорит, но според откритите високи нива на радиация в пръстените на дърветата, генетичните промени на местната растителност и начинът, по който са горели дърветата, някои съвременни изследователи предполагат, че този обект може да е бил ядрено летателно средство, което е маневрирало над Северна Централна Азия, областта, където тибетците смятат, че е Шамбала.


Мит или легенда? Съществуват много и различни пътища към скритото царство, но независимо от вярванията на ламите, ние всички сме изпитвали понякога моменти на мистично вдъхновение, несъмнено провокативно и в много случаи продължително. Някои хора са осъзнавали тази тайна, почти ослепителна дълбочина и са я намирали в обикновени предмети, като например цветята или камъните. Свежото чувство на чудо изглежда е знак за тази по-дълбока реалност, която преминава през заобикалящия свят. Някои имат видения за отдалечени места и мистериозни пейзажи искрящи от скъпоценни камъни, безкрайни пустини под странни небеса и необикновени планини плуващи над облаци от светлина. И въпреки че наподобяват халюцинации, тези случаи са фактически момент, в който хората са се освободили от менталното си обуславяне, което обикновено ограничава преживяванията им, и са погледнали в безвременния момент към четвъртото измерение.


Ако това е така, то тогава помага да обясним защо тибетците наблягат на необходимостта от пречистване на ума, за да може да се отиде до Шамбала. Повечето форми на медитация, използвани за тази цел, отрязват или заглушават обикновените мисли и концепции, които блокират този вид мистични видения, видения, които могат да проникнат от други светове, също толкова солидни и истински като нашия. Чрез проясняване на ума по този начин, прочистването му от менталното обуславяне, което ограничава вниманието, пътникът към Шамбала получава възможността да види в четвърто измерение и да предприеме истинско пътуване през странни, но реални пейзажи с фантастични пустини и планини, които са паралелни на тези, които намираме на картите на Централна Азия.


Ако висшите лами на Тибет смятат този величествен рай за символично описание, то тогава такъв могъщ символ като Шамбала може да бъде използван по-много повече начини, отколкото само да олицетворява някакъв скрит град; той може да бъде използван като прозорец към скритата истина или истинската реалност, като процеп, през който да можем да надзърнем Отвъд. Ако подходим към него по правилния начин, можем да уловим един от онези моменти извън времето и да потънем в това, което символизира. В такъв момент, когато един истински символ внезапно пробуди вдъхновението и дълбоката интуиция, то всъщност изглежда сякаш премахва прозрачния воал около нас и светът изведнъж придобива дълбок смисъл и неочаквана дълбочина. Ние внезапно виждаме реалността, към която този символ сочи; внезапно пред нас се разкрива безкрайна панорама отвъд ограничения хоризонт на ума ни. И в тази панорама можем да открием всичко - от решението на обикновен проблем, който ни мъчи, до мистичния опит за реалността на вселената. Можем да разберем как работи автомобила или да имаме прозрението, което е накарало английския поет Уилям Блейк да напише...........
...........виж свят в зрънце пясък
и небе в диво цвете.


Може би "скритата долина" съществува в по-дълбоката съзнателност на ума и може да бъде открита чрез практиката на последователна и отдадена медитация. Може би това е "скритата тайна" на висшите свещенослужители на Тибет. Може би трябва да открием онези аспекти от нас самите, които преди сме познавали, но сега сме забравили.


Когато ламите казват, че Шамбала може да бъде достигната само чрез дълбоките нива на ума,
те просто имат предвид...........

че пътуването е както вътрешно,
така и външно.


Има много пътища до Шамбала, макар ламите да държат на това, че само извисена душа може да поеме по елегантния път на медитацията, докато по-обикновените и неосъзнати хора ще искат да отидат до там физически, носейки своите тежки тела със себе си. Според един висш лама, да се достигне до Шамбала означава, че човек е освободил най-вътрешния ум, заключен в сърдечния център. От тази гледна точка менталното пътуване е много по-значимо и смислено от физическото. Ако човек е отключил тези вътрешни пластове на съзнанието си, тогава може да достигне до Шамбала по всяко време. Но ако друг пристигне в скритото кралство физически без да е освободил сърцето си, то няма да открие нищо. Съкровената тайна в това пътуване е да се освободят тези дълбоки нива на ума и да се осъзнае просветление...........

Според пророчеството, бъдещият крал на Шамбала ще пристигне не само, за да освободи физически света от злото и външната тирания, а за да освободи обитателите му от оковите на техните собствени илюзии. Главната цел на тази финална битка е да се прекратят всички битки и да се предадат всички учения, които са необходими, за да се осъзнае просветление. Само така може да започне истинска златна ера, в която хората да познават себе си и истинската природа на реалността.


Пророчеството съдържа указания, че ние трябва да възприемаме пътуването само в идеите за собственото ни освобождение. То ни окуражава да потънем в собствения си ум и да го осъзнаем, за да може да пробудим себе си, както кралят на Шамбала, със силата на мъдростта нужна, за да се трансформира обществото и да се помогне за установяването на златната епоха.


Пророчеството намеква, че само ако пробудим висшия ум или имаме достъп до него, само тогава можем да променим света към по-добро. Само когато притежаваме осъзнатостта и състраданието нужни, за да създадем хуманно общество, в което всеки да е истински свободен. Точно както златната епоха ще започне с идването на краля на Шамбала, така и промените, които искаме да направим около нас, трябва да идват заедно с пробуждането ни. Скритото послание в пророчеството е, че решението на световните проблеми ще дойде от по-дълбокия източник, скрит във всеки един от нас. Докато продължаваме да игнорираме този източник или докато се опитваме да правим промени в света без него, докато експериментираме с една или друга идея, ще продължаваме да бъдем в безплодната пустиня на манипулациите на егото и всички наши усилия ще пропадат без успех. Но когато всеки един от нас се обърне към висшия ум в сърцето си, тогава ще започнем да виждаме скритата природа на реалността и да действаме според нея. Само тогава светът ще се превърне в продължение на Шамбала.


Въпреки че този мит произлиза от космическото пространство в сърцето ни, той се появява през повърхностния ум на човека, който го е родил. И когато това става, той приема най-близката форма до убежденията на създателя си, влияе се от неговата култура и среда, от всичко, което е оформяло представата му за света. Това означава, че митът за Шамбала не е просто тибетски или индийски, той е универсален мит, който не е просто приказка за тайна мистична страна, а за нещо много по-дълбоко и свещено, много по-вселенско и универсално.


Някои от митовете, които сме чували, са оказвали значително въздействие върху живота ни, влияейки не само на това, което ни се случва като на индивиди, а обхващайки цялото ни общество и направлявайки курса на самата ни история........... например модерният мит за прогреса........... убеждението на науката и индустрията, че могат да трансформират Земята в материален рай и да създадат златна епоха на просперитет за всички...


Това убеждение лежи зад много от социалните преобразувания и икономически цикли, които сега определят съдбата и живота ни, достигат до всяко кътче на планетата, независимо от локалните идеологии. Но дори в страни, които са достигнали относително стабилна епоха на просперитет, този мит остава силен, оказвайки натиск за непрестанни подобрения в икономиката и качеството на живота. И както скорошните събития ясно показаха, управления и правителства, които не успяват да посрещнат тези очаквания за непрестанни подобрения и развитие, имат сериозни трудности. В много отношения митът за прогреса е една от най-силните сили, която действа в нашия свят днес.


Митът за прогреса изглежда, че ни води към все по-дегенериращ период на материализъм, който всъщност е предсказан като предшественик на златната епоха на Шамбала. Ние сме се озовали в тази ситуация, защото сме загубили връзка с вътрешната страна на мита за прогреса. В усилията си да създадем земен рай, пропуснахме нуждите и природата на тези, които трябва да живеят в този рай. Очарованието ни от все по-нарастващото трупане на богатство и увеличаването на материалния просперитет ни е довело до развиването на едностранен възглед за свят, който се фокусира изцяло върху външния прогрес, като игнорира вътрешното развитие. И като не сме успели да разберем, че двете вървят ръка за ръка, ние се опитваме да трансформираме света, без да променим себе си. Като резултат ни липсва мъдростта и състраданието, които трябва да ни учат какво да направим. Обсебването ни от материалния прогрес, заради самия прогрес, заплашва умовете ни и ни тласка към собственото ни унищожение.


В този момент имаме нужда да си върнем баланса и преспективата, които да ни позволят да използваме, вместо да бъдем използвани от мита за прогреса и неговата сила. Прозрението, което митът за Шамбала, може да роди в нас, би могло да ни накара да пренасочим вниманието си към вътрешния смисъл на нещата, на образите и идеите, чрез които изграждаме и творим живота си и света около нас. Чрез това прозрение можем да придобием по-дълбоко разбиране за истинската природа на мита за прогреса и в частност на начина, по който сме го изкривили, да разберем погрешния завой, който сме направили в нашата собствена еволюция. С помощта на такова разбиране можем да обърнем сегашния курс на събития и да започнем да трансформираме себе си и света около нас. Можем дори да пробудим дълбокото съзнание в сърцата си и да се освободим от оковите на нашите илюзии.


В най-висш смисъл, всеки един от нас има нужда на търси и да намери своя собствен еквивалент на Шамбала, това място, нещо, личност или дори идея, която да има силата да ни вдъхнови, за да се отправим на вътрешно пътешествие към по-голяма свобода и осъзнатост. Такъв символ може да даде смисъл и посока на живота ни, както и да ни даде сили и упование да преминем през изпитанията, които лежат пред нас. Но за да стане това, той трябва да е реален за нас, по същия начин както скритата долина е реална за тибетския лама, който я търси. Нашият личен еквивалент на Шамбала трябва да бъде нещо истинско, което израства естествено в живота и от опита ни, нещо, което идва от вдъхновението на вътрешното съзнание в сърцето ни. Митът за Шамбала е бил създаден, за да ни окуражи, да намерим нашата собствена истина, да бъде нещо, чрез което да разкрием реалността, вместо просто да е още едно нещо, което да я замести.



към Първа Част